top of page
Please reload

 

Mindig érdekes, hogy ugyanazt az ünnepet szerte a világon hányféleképpen tudják megünnepelni az emberek. Bár az alkalom ugyanaz, mégis rengeteg különbség van az egyes országok szokásai között, és ez igaz a szilveszterre is. Ugyanígy spanyol nyelvterületen is, se szeri, se száma a különféle évbúcsúztató hagyománynak, a sok számunkra ismeretlen népszokásnak, babonának, melyek ezt a különleges estét jellemzik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Bár ez az ország legnépszerűbb babonája, mely az egész nemzetet megmozgatja, vannak itt még más, az új évi szerencse meghozását célzó tevékenységek is.

 

  Például a piros alsóneműk esete. Bár ez eredetileg Olaszországban elterjedt szokás, de a spanyolok közt is egyre inkább dívik. Nevezetesen, ha a szilvesztert valamilyen piros alsóneműben ünnepled, akkor biztos lehetsz benne, hogy a következő esztendőben rád talál a szerelem. Ugyanakkor a piros a jólétet is szimbolizálja, így ha bármilyen ruhát vagy kiegészítőt viselsz ebben a színben, az segít az anyagi gondok elkerülésében. 

 

    Másik párfogós taktika még, hogy ha éjfél múltával indulsz a többieknek boldog új évet kívánni, és puszival köszönteni

őket, akkor először mindig egy ellenkező nemű személyhez menj oda. Ezzel is bevonzod magadnak a szerelmet az életedbe.

 

     Ha további jó szerencsére vágysz, akkor úgy intézd, hogy az új évben, a jobb lábaddal lépj elsőnek. Emiatt az elképzelés miatt sokan fél lábon állva várják végig a 12 harangütést éjfélkor, hogy utána rögtön a megfelelő lábukkal lépjenek át a következő esztendőbe.

  Ugyan nem sok helyen szerepelt, de nagyon kedves elgondolásnak találtam a következő népszokást: keress fehér pillangót az év utolsó éjszakáján, és akkor szerencséd lesz. Mondjuk arra, hogy lepkét leljen ilyenkor az ember  Magyarországon, még a jelenlegi időjárási viszonyok közt sincs sok esély, de ha ennek ellenére mégis találnál egyet, akkor biztosan óriási mázlid lesz egész évben.

 

     Végül egy olyan tradíció, mely nem a különbségeket, hanem a hasonlóságot hangsúlyozza. A spanyolok ugyan ezt is Olaszországból származtatják, de nálunk is jól ismert hagyomány. Mégpedig a lencse fogyasztása szilveszter éjszakáján.  Ha az év utolsó napján vagy pedig közvetlenül az éjfél elütése után (de ebben az esetben elég csak egy kanállal) lencsét eszel, az biztosítja számodra a jólétet az új esztendőben is.

 

   Remélem, a fent leírt babonák között találtok olyat, ami kedvetekre való és szívesen kipróbálnátok, és remélem, hogy meg is hozza nektek a várva várt szerencsét, de legalábbis a kellemes szórakozást!

 

 

Kívánok mindenkinek nagyon boldog új esztendőt!

 

 

 

 

 

Salamancában hatalmas esemény az egyetemi szilveszter, ami Spanyolország egyik legnagyobb diák bulija egyben, amit december elején tartanak a város főterén. Ilyenkor kiözönlenek a salamancai egyetemisták - és persze az éppen ott járó turisták - a Plaza Mayorra, és ekkor ugyanúgy, mint szilveszterkor, harangütésre megeszik a tizenkét szőlőszemet. Utána pedig jön a fiesta... - a szerk. kiegészítése (LLuca)

Új év köszöntés spanyol módra

Szilveszteri babonák Spanyolországból

2016. 01. 03., Fehér Emese

A cikkek és a képek forrásai:

 

http://listas.20minutos.es/lista/12-supersticiones-para-fin-de-ano-265642/
http://blog.edreams.es/supersticiones-y-rituales-de-nochevieja-y-ano-nuevo/
http://www.life.hu/horoszkop/20111219-ujevi-babonak-es-szokasok-a-vilag-minden-tajarol.html
https://es.wikipedia.org/wiki/Nochevieja
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/12-szem-szolo
http://haerdekel.hu/szilveszteri-babonak-ujevi-szokasok/
http://spanyolonline.cafeblog.hu/cimke/szilveszteri-szokasok/

 

http://blogs.heraldo.es/cuartadimension/?p=4062

http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/a-lencse-gyogyhatasai

http://www.gastronomiaycia.com/wp-content/uploads/2012/12/doce_uvas.jpg

 

spanyol nyelvű kultúra határtalanul

cultura hispanohablante sin fronteras

LATINIA

bottom of page